Blog:

Výběr zaměření VŠ studia

Výběr oboru vysoké školy může být pro mladého člověka velkou neznámou a rozhodnutí o své budoucnosti a zaměstnání může být hodně těžké a náročné. Mnoho středoškoláků se rozhoduje o oboru vysoké školy čistě na základě svých koníčků a zálib, někteří jednají na popud svých rodičů, přátel apod. Ideální samozřejmě je, když se práce stane koníčkem, ovšem také se může stát, že obor, který vystudujete proto, že Vás baví, Vám na trhu práce nenabídne volné místo. Co si budeme povídat, i peníze jsou důležité.

Které obory jsou tedy aktuální? Možná už jste slyšeli o tom, že v dnešní době je velká poptávka po technických oborech, pokud ne, je tomu skutečně tak. Dříve byly velmi atraktivní obory ekonomické, současná situace však napovídá, že trh je v tomto oboru nasycen a hledání práce v ekonomice už není tak snadné. Ovšem obory technické trpí neustále nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Vedle nešlápnete ani při výběru IT oborů, velké uplatnění nabízejí i obory strojírenské, oblast dopravy, energetiky či stavebnictví.

K dalším zajímavým oborům s dobrým uplatněním patří i např. obory bankovnictví, finančnictví, pojišťovnictví, ale třeba i právničina nebo medicína. Ty budou vždy potřeba. U studentů jsou atraktivní obory humanitní, ovšem zde bohužel uplatnění není valné a je třeba také počítat s tím, že pokud někdo plánuje kariéru ve státní sféře, musí se smířit s tabulkovými platy (tedy žádná sláva). Zamyslet se lze i nad tím, jaká bude situace v budoucnosti? Při pohledu na současnou společnost se někteří odborníci domnívají, že perspektivním oborem bude třeba zemědělství (jíst se zkrátka musí). Jelikož ordinace psychologů a psychiatrů praskají ve švech, i zde lze vidět budoucnost. Vzhledem k demografickému stárnutí obyvatel je jasné, že bude potřeba zdravotních sester, pečovatelek aj., jde však o obory trvale finančně podhodnocené, a pokud pro Vás není pomáhání ostatním náplní života, asi spokojení nebudete.

Že Vám ani jeden z oborů nepřipadá zajímavý? Nevadí. Člověk si nemusí vybírat obor jen podle toho, co mu přinese vysoké výdělky či jistotu práce. Pak lze očekávat, že Vás studium nebude bavit, naplňovat a budete se v něm „plácat“ a nakonec školu nedoděláte. Zkuste tedy zvážit atraktivitu oboru z pohledu trhu práce a z pohledu Vašich preferencí, a pak se rozhodnout. Od věci není asi udělat si menší průzkum regionálního trhu. Bydlíte v Moravskoslezském kraji? Pak je jasné, že průmyslové obory hrají prim a práci najdete celkem snadno. Budete ochotni se případně za prací přestěhovat do jiných koutů republiky? Pak je pro Vás rozhodnutí lehčí. Rozdíl bývá někdy u stejných oborů i v rámci různých univerzit, rozhoduje i kvalita vzdělání. Zde mohou pomoci statistiky nezaměstnanosti u absolventů jednotlivých škol, které jsou dostupné na internetu.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci