Blog:

Český statistický úřad jako zdroj

Při psaní bakalářské a diplomové práce z různých oborů může být v mnohých případech žádoucí použití různých statistik či přesných údajů. Skvělým zdrojem, který nabízí většinu dat volně dostupných a zdarma, je Český statistický úřad (https://www.czso.cz). Na webových stránkách ČSÚ lze nalézt jak data aktuální (za rok 2015) zaměřující se na celou Českou republiku, ale i různě dlouhé časové řady, včetně odkazů na statistiky z jednotlivých krajů či okresů České republiky.

Cenný zdroj může ČSÚ představovat pro bakalářské či diplomové práce z oborů demografických, ekonomických, kulturních, sociologických, pedagogických, zdravotnických či přírodovědných a dalších. Přímo na úvodní stránce se lze přesunout na statistiky zaměřující se na konkrétní kraje (kliknutím na kraj v mapce). Hned první záložkou na úvodní stránce jsou Statistiky. Ty jsou rozděleny do mnoha oborů, ze kterých si stačí vybrat. Při rozkliknutí dané oblasti pak uživatel dostává možnost si vybrat statistiky buďto jako časové řady, publikace, vybrané tabulky z veřejné databáze, analýzy, výstupy resortních pracovišť apod. Stačí si jen vybrat a pak už vyhledat konkrétní data.

Obvykle je možné si data zobrazit buďto v tabulkách v rámci programu MS Excel nebo ve formátu pdf. I u některých zobrazených tabulek je možné si zadat, aby se údaje exportovaly do programy MS Excel. V určitých případech lze dokonce data zobrazit jako graf. Každopádně díky exportu do excelovských tabulek je možné dále s daty dobře pracovat a vytvářet tak z nich vlastní statistiky aj. Pakliže data z ČSÚ použijete ve své bakalářské či diplomové práci, nezapomeňte je správně citovat (uvést zdroj), a to i v případě, že v práci prezentuje údaje jiné, respektive vlastní výpočty, pro které však data z ČSÚ sloužila jako zdroj. Pak je třeba uvést alespoň formulaci „…na základě dat ČSÚ“ (včetně uvedené přesného zdroje v seznamu literatury na konci práce).

Nemáte-li čas vyhledávat zdroje, či máte problémy s orientací na stránkách ČSÚ, nebojte se využít služeb odborníků z www.seminarkybezprace.cz.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci