Blog:

Jak skloubit psaní závěrečné práce se zaměstnáním?

Pro řadu studujících je psaní diplomové, či bakalářské práce nelehkým úkolem, se kterým se perou řadu týdnů, měsíců, v některých případech i let. Studenti v rámci denního studia mají oproti „dálkařům“ velikou výhodu – v rámci posledního volného semestru se mohou plně soustředit pouze na psaní a na učení ke státnicím. Oproti tomu dálkaři, či studenti, kteří zatím VŠ nedokončili, ale již nastoupili do zaměstnání, mají situaci obtížnější – musejí své studijní povinnosti skloubit s prací, v řadě případů i s rodinou. Bojují pak se stresem, časovým vypětím, prokrastinací, sebepodceňováním.

Základem je v takovém případě pečlivá organizace času a plánování dílčích úseků psaní. Je zcela neefektivní a demotivující, pokud člověk zasedne k rozepsané diplomové práci maximálně na hodinu denně, často ve večerních hodinách, po celodenním zápřahu v zaměstnání – než se podaří zkoncentrovat a zorientovat v doposud napsaném textu, sjednotit myšlenky a nalézt směr dalšího pokračování, je čas jít spát – a student usíná s nepříjemným vědomím toho, že dnes opět nic nenapsal.

Daleko účelnější je vyhradit si pro psaní delší časový úsek – dobu, po kterou nebude potřeba řešit nic jiného, než se jen věnovat práci s textem - mělo by se jednat alespoň o dvě, či tři hodiny v kuse. Tato chvíle pro psaní by měla být pevně stanovená a odložit by ji mělo být možné jen v nejnutnějších případech. Velmi přínosná bývá i tolerance a pomoc rodiny, či kolegů v práci – čím více uleví studentovi jeho okolí od ostatních povinností, tím více času a energie mu zbude na dokončení diplomky a o to dříve se bude moci opět plně zapojit do běžného dne.

K sebemotivaci může pomoci i jedna z technik time managementu, na každého však jedince však funguje něco jiného a je potřeba různé přístupy na vlastní kůži vyzkoušet. Mohou pomoci i drobné odměny sebe sama za dokončenou kapitolu, či určitý počet hotových stran.

Skloubení psaní diplomové, či bakalářské práce se zaměstnáním je obtížným úkolem, o to však obdivuhodnějším výkonem, když se vše podaří dovést ke zdárnému konci. Pomoc se zpracováním podkladů pro DP, či BP nabízí v nouzi nejvyšší i www.seminarkybezprace.cz


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci