Blog:

Práce s wordem

Při zpracovávání Vaší bakalářské nebo diplomové práce budete zajisté potřebovat pracovat v programu MS Word, v němž se píše většina závěrečných prací. MS Word je textový editor, který může psaní závěrečné práce značně usnadnit a může Vám velmi pomoci dát práci úroveň, jednotný vzhled a pomoci práci pěkně strukturovat.

Jako první lze zmínit tvorbu obsahu práce. Rozhodně nelze obsah tvořit vypisováním kapitol ručně, mačkáním teček nebo zapisováním čísla stránek. Pro vytvoření obsahu slouží jednoduchá funkce, ke které se ve Wordu dostanete skrze okénko (či záložku) Reference → Obsah →Vložit obsah. Podmínkou pro automatické vygenerování obsahu je umět pracovat se styly. Styly se nastavují ve Wordu přímo v záložce Domů. Je třeba definovat nadpisy kapitol (Hlavní kapitola – Nadpis 1, podkapitoly pak Nadpis 2 a další). Nastavit nadpisy lze jednoduše přes pravé tlačítko myši (kliknutím na vybraný styl) a volbu Změnit. Budete-li mít nastaveny styly u nadpisů kapitol, pak se díky nim automaticky vygeneruje Obsah i s čísly stran.

Při psaní závěrečné práce se Vám může hodit i práce s poznámkovým aparátem, zejména pokud jako formu citace používáte poznámky pod čarou. Poznámkový aparát lze ale využít i pro vysvětlování zkratek či cizích pojmů, nebo pro podávání doplňujících informací, které nemají být součástí textu. Poznámka pod čarou se vkládá skrze záložku Reference → Vložit poznámku pod čarou. V tu chvíli je třeba mít kurzor myši v místě, kde se má poznámka pod čarou vytvořit.

V bakalářské nebo diplomové práci můžete také potřebovat do textu vložit některé symboly, jako např. větší, menší, krát, sumu, Euro či paragraf. K tomu slouží záložka Vložení → Symbol. Vedle se nachází i generátor rovnic, který je vhodné použít pokaždé, když chcete do práce umístit nějaký vzorec. Součástí závěrečných prací jsou rovněž i tabulky, grafy nebo obrázky. Ty musí být v práci popsány. K tomu slouží speciální popisky, které je vhodné se naučit používat, neboť díky nim je pak možné na konci práce, podobně jako v případě obsahu, vygenerovat seznam tabulek, grafů, obrázků, nebo např. i příloh. V programu MS Word se tyto funkce nachází v záložce Reference → Vložit titulek, kde si lze vybrat z nabízených možností. Vedle volby Vložit titulek se pak nachází i možnost volby Vložit seznam obrázků, který se použije na konci zpracování diplomové či bakalářské práce.

Při zpracování závěrečných prací Vám pomůže i záložka Rozložení stránky. Tam je možné si jednoduše nastavit velikost okrajů (Okraje), orientaci stránky, nebo třeba vytvořit sloupce. Hodit se bude zajisté i záložka Konce, která slouží k odskakování textu na další stránku. Využijete ji zejména při požadavku začínat novou kapitolu na další stránce, což se nedělá entrováním, až kurzor skočí na další stránku, ale právě skrze Konce → Strana (případně Oddíl), nebo to lze udělat skrze Vložit → Konec stránky. Zajistí to odskakování kapitoly na další stranu i tehdy, když do předchozího textu budete později znovu zasahovat. Se všemi operacemi a funkcemi MS Wordu Vám také rádi pomohou na Seminarkybezprace.cz. (Uvedená doporučení se týkají zejména MS Word 2010, v jiných variantách to může být trochu jinak).


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci