Blog:

Práce s PowerPointem

Práce s PowerPointem Vás čeká nejpozději ve chvíli, když už máte hotovou bakalářskou či diplomovou práci a připravujete se k obhajobě. Obhajoba závěrečné práce totiž probíhá nejčastěji tak, že si připravíte výsledky své práce do prezentace, kterou při obhajobě prezentujete a komentujete. Vytvořit prezentaci není nijak složité a zvládne ji i laik. Přece jen je ale vhodné se držet některých pravidel.

Možnosti programu PowerPoint jsou většinou trošku odlišné podle toho, jakou verzi programů Office máte. Při otevření programu PowerPoint se objeví prázdná stránka, která obvykle slouží jako úvodní slajd (slide). Jako první je vhodné si ujasnit, jakou barvu či styl pozadí chcete mít a tomu pak přizpůsobit barvu písma. Je vhodné volit kontrastní barvy (tmavé písmo, světlé pozadí a naopak). Je vhodné se vyvarovat strakatému pozadí a také např. žlutému, červenému nebo zelenému písmu. Pro volbu pozadí lze vybrat předvolené návrhy skrze záložku Návrh, nebo zvolit barvu jednoduše přes stisknutí pravého tlačítka myši a navolení barvy výplně přes Formát výplně.

PowerPoint nabízí na slajdu textové pole pro nadpis a následný text. Textová pole je možné rovněž upravovat (velikost, umístění na slajdu apod.). Po úpravě a vytvoření úvodního slajdu lze pokračovat přípravou dalšího slajdu přes volbu Domů → Nový snímek (dají se nastavit jeho různé podoby v rámci vybraného návrhu). Jako písmo nejvhodnější do prezentace se považují písma bezpatková (Arial), která se lépe čtou. Velikost písma je vhodná kolem 22 bodů na text, nadpisy je možné o něco větší. Do prezentací se častěji používá strukturování textu do odrážek.

V PowerPointu lze nastavit i různé animace u zobrazování obrázků, grafů či tabulek, které je velmi vhodné do prezentací umisťovat. Animace se přidává kliknutím na objekt (obrázek aj.) a vybráním Animace. Na každý obrázek může být animace jiná. Animace se nastavuje tak, aby se zobrazovala až po kliknutí myší (Začátek → Při kliknutí), někdy je lepší, aby se zobrazovala automaticky a nebylo třeba neustále klikat myší do prezentace (Začátek → S předchozím). Pěkně vypadají také přechody, tedy to, jakým způsobem se prezentace posouvá ze slajdu na další slajd. Nastavují se skrze záložku Přechody. Je třeba si zde dát pozor na to, že při volbě přechodu se tento obvykle nastaví jen pro jeden vybraný slajd. Pokud chcete mít přechody na všech slajdech, je třeba vpravo zakliknout možnost Použít u všech. U animací i přechodů lze nastavit dobu jejich trvání. Je vhodné se na to podívat, aby délka provedení přechodu či animace zbytečně nezdržovala a nenatahovala trvání prezentace. Přechody je možné doplnit i zvukovým doprovodem, je však třeba trochu zvážit i to, aby prezentace nebyla příliš přeplácaná efekty. S dalšími funkcemi Vám rádi poradí na Seminarkybezprace.cz. (Uvedená doporučení se týkají zejména MS Word 2010, v jiných variantách to může být trochu jinak).


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci