Blog:

Kde sehnat zdroje k bakalářské práci?

Součástí zpracování bakalářské nebo diplomové práce je ve většině případů práce se zdroji v rámci literární rešerše. Nelze předpokládat, že se podaří napsat kvalitní bakalářskou či diplomovou práci s pěti použitými zdroji. Kde tedy pořídit dostatečný počet KVALITNÍCH zdrojů? První volbou je ideálně vědecká knihovna, která bývá součástí každé univerzity, či fakulty. Vyhledávat zdroje v knihovně je obvykle snadné, pomáhají k tomu buďto počítače či zaměstnanci knihovny. V knihovně mohou být i časopisecké zdroje, které mohou prezentovat rovněž vhodnou inspiraci. V období zpracovávání diplomových či bakalářských praxí však mohou být žádoucí tituly vypůjčeny.

Další možností je internet. Na něm lze najít téměř vše, je ale třeba zachovávat opatrnost a umět rozlišit vhodný a nevhodný zdroj. Hodně lze nalézt na Google Books (https://books.google.cz), kde se nachází mnoho cenných zdrojů. Knihy tam většinou sice nejsou zobrazeny celé, ale občas může postačit i jedna kapitola. Stačí zadat do vyhledávače. Pro vyhledávání odborných článků, včetně zahraničních se pak hodí Google Scholar (https://scholar.google.cz).

Hledat zdroje lze i jednoduše zadáním do vyhledávače Google. Vepíšete klíčová slova a vybíráte mezi tím, co Google najde. I takto se dají najít volně dostupné odborné články např. ze zdravotnictví, pedagogiky, sociologie, geografie aj. Při potřebě čerpat ze zákonů či jiných legislativních dokumentů je možné využít oficiální stránky ministerstev, kde je možně při troše hledání najít vše potřebné. Volně dostupná data pro různě zaměřené statistiky nabízí také stránky Českého statistického úřadu.

Kvalitním zdrojem mohou být i stránky různých oficiálních organizací (úřady práce, Česká lékařská komora, Lesy ČR, ČHMÚ aj.). Některá data volně dostupná nejsou, neznamená to však, že Vám nebudou poskytnuta. Některé organizace zdroje rády zašlou, pokud je o to požádáte a uvedete důvod. Jinde je třeba oficiální žádosti ze školy včetně uhrazení poplatku. Školy obvykle mají na takové záležitosti své zdroje, tudíž i to je možné. Skvělým zdrojem kvalitních, zejména zahraničních článků, jsou pak zahraniční databáze (např. Wolters kluwer, Springerlink aj. podle oboru). Přístupnost je však zpoplatněna, ale většina škol má přístup k těmto databázím a svým studentům poskytuje na vyžádání přístupové kódy a hesla. Máte-li však stále problém sehnat dostatečný počet vhodných zdrojů, využijte služeb www.seminarkybezprace.cz, kde s tímto mají velké zkušenosti a najdou pro Váš téměř jakýkoliv zdroj.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci