Blog:

Čeho se vyvarovat při zpracovávání závěrečné práce?

Tak toto je velmi zapeklitá otázka, neboť chyb a prohřešků, které se v bakalářských a diplomových pracích objevují je poměrně hodně. Přesto lze shrnout některé závažné, zásadní a nejčastěji se objevující prohřešky:

Držení se tématu a cíle práce – i když se to zdá jako to úplně nejzákladnější, při psaní se někdy stane, že se student v záplavě textu, zdrojů aj. úplně ztratí a odchýlí se od původní myšlenky a záměru. Proto se už při tvorbě osnovy zamýšlejte nad tím, jak daná kapitola s cílem či tématem závěrečné práce souvisí a během psaní si pak tyto otázky položte ještě několikrát znovu.

Výrazy a slovní spojení nehodící se do závěrečné práce – je třeba si v prvé řadě uvědomit, že bakalářská nebo diplomová práce je vědeckým textem! Zvláště to platí pro práce z přírodních věd, technických oborů, ale třeba i ošetřovatelství aj. Je tedy třeba používat jazyk hodný vědeckému textu a nerozepisovat se jako v pohádce nebo v úvaze. Závěrečná práce není ani dialog. Začínat kapitolu závěr větou typu „Co říci na závěr?“ se vážně nehodí. Pokud si nejste jistí svými stylistickými nebo i gramatickými schopnostmi, raději se obraťte na odborníky týmu seminarkybezprace.cz a nechte si udělat korekturu textu.

Plagiátorství – jasná věc. Vzhledem k rozmachu speciálních programů už snad nikoho nenapadne si „půjčovat“ myšlenky někoho jiného.

Formátování – vygenerování obsahu, číslování grafů a tabulek, úprava textu do bloku, řádkování apod. To jsou základní součásti psaní bakalářské a diplomové práce, které Vám tuto činnost velmi usnadní a dají Vaší závěrečné práci punc kvality.

Správné citování – souvisí to vlastně s už uvedeným plagiátorstvím. Plagiátorem se můžete stát, i když to původně neplánujete. Práce se zdroji je vlastně principem psaní závěrečné práce. Platí zde jediná zásada – co není z Vaší hlavy, citujte! I když jste to přepsali vlastními slovy (= parafráze). Formu citací udává příslušná norma, ale doporučuji se ještě informovat ve škole či u vedoucího práce, neboť někdy mohou být požadavky na tvar citací mírně odlišné či specifické.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci