Blog:

Jak napsat esej

Esej patří mezi základní literární útvary, s nimiž se student vysoké školy téměř s jistotou setká. Byť se jedná o jednodušší slohovou formu, vyžaduje jistý odborný rozhled – jak od autora, tak i od jejího čtenáře. Konkrétní směr, kterým se autor vydá, je na něm – esej poskytuje poměrně velkou volnost, umožňuje kreativitu a individuální přístup k tématu.

Základní úvaha ještě před začátkem psaní eseje by se měla týkat tématu – buď je dopředu zadáno a pak je potřeba se přizpůsobit požadavkům, nebo je téma volné, či jen velmi volně vymezené – pak je vhodné oblast, jíž se bude psaní týkat, přizpůsobit tak, aby byla autorovi blízká – těžko psát o problému, ke kterému nemáme co říci, nemáme na něj žádný vyhraněný názor a vlastně nás vůbec nezajímá.

K tématu je dobré najít co možná nejvíce informací, názory různých odborníků (pokud jsou protichůdné, tím lépe), zkrátka shromáždit co možná nejpestřejší podklady k dané oblasti. Při samotném psaní by měl autor používat řečnické otázky, na které si následně sám odpoví, měl by se nechat vést tématem a své myšlenky navazovat jednu na druhou.

Esej by měla být psána odlehčeným způsobem, žádná složitá a komplikovaná souvětí, byť bohatá slovní zásoba je jedině přínosná. Základem by měly být vlastní úvahy, podepřené odbornými stanovisky (řádně ocitovanými). Naopak nevhodné je používání triviálních frází a hysterických projevů, stále se jedná o odborný text a autor si toho musí být vědom. A jedna rada na závěr – formulaci názvu eseje je dobré ponechat až na samotný konec psaní ‑ snáze se pak zvolí takový nadpis, který bude celý text co nejlépe vystihovat.

Pokud se Vám ani po přečtení těchto řádků nezdá tvorba eseje ničím jednoduchým, pomohou Vám s přípravou podkladů ke kvalitně napsané eseji seminarkybezprace.cz.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci