Blog:

Prezentace k obhajobě bakalářské/diplomové práce

Bakalářská či diplomová práce je napsaná, čekáte na hodnocení a jediné, co už zbývá, je připravit se k obhajobě. K tomu je zapotřebí si připravit prezentaci v programu power point. Pokud už jste s tímto programem někdy pracovali, nebude to pro Vás nic těžkého.

Při vytváření prezentace k obhajobě závěrečné práce lze doporučit držet se několika základních pravidel. Prvním je počet slajdů. K obhajobě se hodí zhruba 10 až 15 slajdů (1 slajd na jednu minutu obhajoby) s tím, že se počítá, že obhajoba trvá kolem 15 minut. Více už není vhodné.

U tvorby prezentace je dále třeba si uvědomit jeden základní fakt, a to je kontrast pozadí a barvu textu. Rozhodně není vhodné si jako pozadí prezentace zvolit fotografii (i kdyby souvisela s tématem Vaší závěrečné práce). Power point nabízí několik předvolených pozadí, ze kterých si můžete vybrat, případně si vytvořit vlastní (ideálně jednobarevné nebo barevný přechod). Doporučuji si vybrat tmavé pozadí a k němu bílé písmo, případně hodně světlé pozadí a černé písmo, zapomeňte na bílé pozadí a žluté písmo apod.

Jako písmo se do prezentací používá bezpatkové písmo (Arial aj.), protože je lépe čitelné. Svou roli hraje i velikost písma. Pro nadpisy kolem 32 a více a pro souvislý text kolem 20. Pokud potřebujete na slajd umístit více textu, než byste písmo zmenšili, raději jej rozdělte na dva slajdy. Obecně se doporučuje prezentaci netvořit jako souvislý text, ale jako sérií bodů (odrážky), u nichž se pak při obhajobě rozpovídáte. Nepůsobí dobře, když jste celou obhajobu otočení zády k posluchačům a čtete text z prezentace nebo počítače.

Vhodným doplňkem prezentace jsou obrázky, grafy nebo tabulky. Klidně může být na slajdu jen graf nebo tabulka, kterou v rámci obhajoby komentujete a vysvětlujete jejich obsah a význam. Pokud můžete text nahradit grafem nebo tabulkou, udělejte to. Pozor si pak dejte na animace. Na jednu stranu animace působí poutavě, na druhou stranu záleží, s jakou variantou power pointu pracujete Vy, a jaká je v počítači, který bude v učebně, kde bude obhajoba probíhat. Ne vždy jsou kompatibilní. Můžete si nastavit i přechody snímků nebo zvukové doprovody, ale raději si vyzkoušejte, jak to pak vypadá i na jiném počítači s jinou verzí power pointu.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci