Blog:

Jak zamezit prokrastinaci při psaní bakalářské/diplomové práce?

Snad každý, kdo se v rámci svého studia postavil před úkol „napsat bakalářskou/diplomovou práci“, čelil v určité míře tzv. prokrastinaci – tedy nutkání práci odložit. Všichni to známe: náhle je potřeba dojít nakoupit (v lednici je prázdno), vyluxovat (ten nepořádek už nesnese odkladu), okamžitě zalít květiny (jinak během 5 minut nenávratně zahynou), jít si zaběhat (pak se bude určitě psát lépe). A těch 8 týdnů, které zbývají do odevzdání práce, je přece ještě spousta času… Nakonec se každý student (dříve, nebo později) do psaní pustí, nicméně je jasné, že čím méně času je závěrečné práci věnováno, tím horší její hodnocení s velkou pravděpodobností bude.

Všeobecně platný návod, jak se k psaní „přinutit“, neexistuje, vše je individuální a záleží na konkrétním jedinci. Velmi prospěšné je si práci „rozkouskovat“ – rozdělit si ji na menší úseky, stanovit si menší cíle – sepsání např. 80 stran se pak nebude jevit tak nemožným, když se každý týden napíše alespoň 10 listů. Hodně záleží i na vedoucím práce – je-li zkušený, na své studenty dohlíží, požaduje po nich dílčí úseky každý týden, konzultuje, usměrňuje, povzbuzuje. I v případě, že je vedoucí práce pasivnější, se však vyplatí postupovat tak, jako by bylo povinné napsat každý týden alespoň něco – student by si proto měl stanovovat jasné termíny a ty dodržovat.

Prokrastinace není lenost, je to jen obava z úkolu, který se může zdát nepříjemným. Odkládáním se však nic nevyřeší, výsledkem je jen fyzické i psychické vyčerpání poté, co se vše dohání na poslední chvíli. Tak tedy – začněte psát. Teď.

Pokud přece jen potřebujete k práci „nakopnout“, pomohou Vám s přípravou podkladů k diplomové, nebo bakalářské práci seminarkybezprace.cz.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci