Blog:

Jak zvládat stres při tvorbě bakalářské práce?

Práce na tvorbě kvalifikační práce je pro většinu studentů poměrně stresující záležitostí. Byť se jedná o vyvrcholení studia, tedy o projekt, na který se studenti několik let připravovali a byli si vědomi jeho nutnosti, stejně zřejmě každého překvapí, když již není diplomová práce tolik v nedohlednu, resp. když je nutnost jejího odevzdání stále aktuálnější.

Vědomí blížící se povinnosti sepsat závěrečnou práci je možná ještě více stresující, než samotná tvorba – jakmile již jednou student začne, napsané pasáže jej vedou dál a postupnými kroky je cíl naplňován. I tak se ale mohou objevit chvíle „vyhoření“, kdy se student zasekne a nemůže se hnout z místa.

Při tvorbě bakalářské, nebo diplomové práce je proto důležité udržet si odstup – čas od času na svou práci pohlédnout zvenčí, vžít se do role nezúčastněné osoby a kritickým způsobem si vytvořený text pročíst – lze tak objevit řadu nesrovnalostí, či se inspirovat k dalšímu směřování práce. Nad prací je rovněž nutné průběžně přemýšlet skutečně tvůrčím způsobem, snažit se mít z psaní radost, brát práci pozitivně - nechápat ji jen jako nutné zlo, ale i jako způsob, jak sám sebe někam posunout. Psaní by nemělo být zbytečně odkládáno, prokrastinace sama o sobě je zdrojem stresu, výčitek svědomí, strachu z příštích dnů. Proti stresu pomáhá stanovit si týdenní plán a ten plnit – každý den napsat určitý počet stran, ponechat si přitom prostor pro odpočinek a zábavu, nebo i volné víkendy – každému vyhovuje něco jiného. Velmi uklidňující mohou být i pravidelné konzultace zatím hotového textu s vedoucím práce – pokud je v hodnocení alespoň náznak pochvaly, je to pro další práci velmi motivující. A i když by bylo hodnocení spíše negativní, student se alespoň průběžně dozví, jak to s jeho prací skutečně je, má čas ji vylepšit, doplnit, dotáhnout k dokonalosti.

Proti boji se stresem existuje řada více či méně funkčních návodů, ovšem je nutno konstatovat, že obavy studentů jsou normální a zatím nikdo nevymyslel, jak je zcela odstranit. Jediné, co je skutečně ověřeným tlumičem stresu, je důkladný a zodpovědný přístup, pečlivost a cílevědomost.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci