Blog:

Číslování stránek v programu MS Word

Číslování stránek se zdá být na první pohled jednoduché. Při číslování seminární práce se nemusí objevit žádné problémy a obvykle se vystačí s jednoduchým vložením čísel stránek a je to hotovo. Problém však nastává při závěrečné úpravě bakalářské či diplomové práce, kdy bývá obvykle požadováno, aby čísla na některých stranách nebyla vidět, ale stránky byly i přesto číslovány.

Jako první doporučení při číslování stránek Vaší závěrečné práce platí – nechce to až na úplný konec zpracování textu. Číslování stránek se skutečně nejlépe dělá až na závěr, tedy když už je napsaná bakalářská nebo diplomová práce, máte napsaný abstrakt, poděkování, připravenou úvodní stranu a vloženy všechny přílohy. Mělo by jít o jednu z posledních úprav před závěrečným tiskem. Je to proto, že číslování stránek má tendence se při jakýchkoliv úpravách rozhazovat.

Jak na to? Je-li vše připraveno, čísla stran se vloží přes záložku Vložení → Číslo stránky. Navolí se umístění čísla stránky, nejčastěji dole uprostřed, či dole vpravo, aby při listování vytištěnou prací bylo lehčí čísla vidět. Pokud stačí, aby číslo stránky nebylo vidět jen na první stránce, postačí zakliknout okénko Jiné na první stránce. Pokud však musí číslování začínat např. až od Obsahu nebo od Úvodu práce (kde se objeví např. číslo 7, pokud jde o sedmou stranu), je to složitější a používá se k tomu vkládání oddílů. Jednou z možností je zvolit si Jiné na první stránce a za každou stránku, kde nemá být vidět číslování, se vloží nový oddíl (Rozložení stránky → Konce → Konce oddílu: další stránka). Podobně se postupuje, pokud je zapotřebí, aby číslování nebylo vidět např. u příloh. Oddíly je třeba vkládat za poslední slovo na stránce (ne až za konec celého textu, který se rozkládá např. na dvou stranách).

I tak je správně provedené číslování někdy poměrně náročné a nemusí se to podařit. Proto Vám s tímto pomohou rádi na Seminarkybezprace.cz, kde s tímto mají letité zkušenosti. (Uvedená doporučení se týkají zejména MS Word 2010, v jiných variantách to může být trochu jinak).


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci